Hoe wij werken
Buitenritten
We doen geen buitenritten met voor ons nog niet bekende ruiters. De omgeving van de stal leent zich uitstekend voor buitenritten. Rustige buitenweggetjes met uitmuntende tölt-akoestiek, bospaden die schreeuwen om een galopsprintje en brede bermen waar je gewoon dressuur kunt rijden als je wilt. We zitten in een landbouwgebied en de paarden zijn dan ook gewend aan trekkers en gierkarren en het enkele paard dat van zulke dingen grappig gaat doen, krijgt zeker geen beginner op zijn rug.
Dressuurmatige basis
Paardrijden is communicatie tussen twee lijven: dat van jou en dat van je paard. Daartoe moet je leren ontspanning en controle over je lichaam te krijgen, te voelen wat je paard doet en op welke van jouw signalen hij dat doet. Een paard redeneert niet, maar reageert heel primair en zal je dan ook zelden tot nooit met opzet een streek leveren. De oorzaak van problemen bij het rijden zoeken we vrijwel altijd bij de ruiter. Het zal duidelijk zijn dat het aanleren van een goede mate van beheersing en aanvoelen van jezelf én van je paard tijd kost. Dat gaan we dan ook niet overhaasten. Het aanleren van de nodige balans, souplesse en gevoel doen we op basis van dressuur. Het dressuurmatig gymnastiseren van je paard is een voorwaarde om op een harmonieuze manier de natuurlijke capaciteiten van je paard uit te kunnen bouwen, en dat geldt in het geval van onze IJslandse paarden ook voor de gangenprestaties.
Op je eigen niveau
We gaan in de les uit van wat de combinatie van ruiter en paard aan kan. Er zal bij ons dus nooit gezegd worden dat je iets moet laten zien omdat het paard dat kan. Als de ruiter daar nog niet aan toe is of de beperkingen van zijn lijf dat nog niet toelaten, dan wordt er dus eerst aan andere dingen gewerkt. Dat geldt ook voor het leren rijden van de extra versnellingen die een IJslander heeft. Uiteraard zoeken we een paard uit dat bij je past, zowel in karakter als in gevorderdheid. Zo kennen we typische ‘Zwarta-mensen’ en ook een echte ‘Lundi-meid’.
Eigen paard
Eigen paarden en lespaarden staan gezamenlijk in de kudde. We hebben een merriekudde en een ruinenkudde, maar er is regelmatig contact tussen de heren en de dames mogelijk en dat levert nooit problemen op. Iets vergelijkbaars geldt ook voor de eigenaars van de paarden. Uiteraard bieden we de paarden ook voldoende weidegang. Als je plannen hebt om een eigen paard te kopen, dan helpen we je daar graag mee. Mocht het onverhoopt nodig zijn om je paard te verkopen, dan doen we dat natuurlijk ook.
Sfeer
Of je nou gewoon komt lessen of dat je een eigen paard bij ons hebt staan, gezelligheid, hulpvaardigheid, respect voor elkaar en het open karakter van Stal Stónas vinden we misschien nog wel het allerbelangrijkste. Voor veel mensen is Stal Stónas een deel van hun leven geworden en dat houden we graag zo.